четвъртък, 23 април 2020 г.

23. април - Светли четвъртък


Ех, какъв ден беше само!
Три пъти по два часа литература с трите шести класа!

Започнахме работа върху разказа "Серафим" от Йордан Йовков.  
Принципно уроците за нови знания по разглежданата тема "Любовта към ближния" са за три учебни часа. Като имаме предвид, че сега часовете ни са по 30, а не по 40 минути, е ясно как трябва да препускаме с децата през този прекрасен текст, за да сколасаме с всички предвидени произведения и автори. Разчитам, че учениците, които имат изявено отношение към българския език и към литературата, ще работят усърдно самостоятелно и ще ме търсят за консултации, за да дискутираме въпросите, които ги вълнуват или са им неясни.

Много бързо говорих за автора и неговото творчество и в трите класа, за да мога после да представя късометражния филм "Серафим", който преди две години участва във варненския фестивал "Златната роза" и имаше номинация за награда. Всеки ученик получи достъп до филма и го гледа самостоятелно, т.к. споделяйки своя екран в zoom, лишавам аудиторията от звук. А в един филм е важно да чуваш репликите. Особено в този.

С 6-А клас  имахме жива връзка с режисьора на филма Ваня Донева след гледането на филма. Връзката беше на лице, но тя не чуваше какво говорим ние. Наложи се да влезе повторно в zoom, но отново тя не чуваше какво говорим ние и по този начин удоволствието от срещата беше непълноценно.
Все пак г-жа Донева ни разказа как е протекъл процесът по самата екранизация, показа ни снимки от снимачния процес, обясни как се подбират дрехите на героите, за да се постигне желаното внушение. В заключение тя говори за смисъла и символа на палтото на Серафим. Сподели, че най-важното послание, което тя е осъзнала, е че трябва да правим добро, да помагаме и то да помагаме безкористно. Като Серафим.

Учениците имат една творческа задача за домашно, която не е задължителна за всички. Имат да направят свои илюстрации на разказа, портрети на героите, комикс по сюжета или да създадат свой текст, посветен на добри и благородни постъпки. Надявам се да има различни по вид и съдържание домашни, с които да се похвалим. 

Ползвах следните материали:

Няма коментари:

Публикуване на коментар