сряда, 22 април 2020 г.

22. април - Светла сряда

Днес по ИУЧ-БЕЛ с Илиян се занимавахме с характеристика на литературен герой, като съсредоточихме внимание върху двамата герои от "Принцът и просякът" Илиян избра да говори за Едуард, на когото повече симпатизира. Обясни, че е така, защото Едуард е богат, добре възпитан, има много красиви дрехи, хора, които го обслужват и може да прави "каквото си иска".
С трите шести класа обобщавахме знанията си за новоизучените три сложни глаголни времена, като ползвахме плана и упражненията от презентацията, подготвена за случая. За съжаление малко са учениците, които умело спрягат глаголите в нужното глаголно време. Често смесват времена, положителни и отрицателни форми, разбъркват лицата и числата при спрягане. Отделихме доста време повечето ученици да спрегнат устно поне един глагол в съответната форма за време. За домашно им остана да открият всички глаголи в един текст, да ги извадят и да им направят морфологичен анализ (да определят граматичните им признаци).
На отделни ученици от трите класа подготвих по три въпроса, на които те трябва да отговорят в classroom.google и да ги върнат за проверка и поставяне на оценка.
Всички трябва да се подготвят за тестово изпитване върху този материал (трите сложни глаголни времена) и за получаване на оценка.
Напомних, че утре започваме нов материал по литература, за което е необходимо всички да са прочели разказа "Серафим" от Й. Йовков. В двойката часове ще говорим за самия автор, но и ще имаме възможността да гледаме късометражния филм по разказа със същото име. Филмът "Серафим" е дело на режисьора Ваня Донева, с която един от трите класа ще има жива среща в ZooM.  

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар