сряда, 15 април 2020 г.

16. април - Велики четвъртък

Днешните занятия с трите шести класа посветих на упражнение, целящо да илюстрира колко трудно за четене и неразбираемо е написаното на маймуница ли пък на български език, но неграмотно. Подбрах текстове на реални хора, коментирали някакви публикации във ФБ и ги използвах в презентацията. Те са на злободневни теми - спазването на режима за ненапускане на домовете по време на извъредно положение и кражба на голямо количество алкохол от магазин. 
Участниците в занятията се поизпотиха, докато разчетат и осмислят написаното. Потрудиха се доста за нормализиране на текста от граматична, пунктуационна, правописна и смислова гледна точка. Но успяха! С общи усилия. В първия вариант на презентацията имаше два откъса от изучавани през тази година творби ("Косачи" и "Радини вълнения" от "Под игото"), но написани на маймуница и неграмотно. Учениците разчетоха текстовете, познаха ги, но установиха, че са загубили от своята красота и въздействена сила. По тази причина преработих презентацията и ги премахнах.

С двата класа - А и Б - ни остана и по малко време за допълнителни занимателни игри и задачи. Ето връзките към тях:

1.       Упражнение за причастия – СЛОВУМ
2.       Упражнение – синоними, антоними – СЛОВУМ
3.       Упражнение за откриване на прилагателни имена  – СЛОВУМ
4.       Игра „открий наречията – СЛОВУМ
5.       Ребус „Открийместоименията“ –СЛОВУМ
6.       Ребус „Открий наречията“ – СЛОВУМ
https://slovum.com/find-adverbs/

В края на този работен за мене ден се свързах с Ваня Донева - режисьор на късометражния художествен филм по едноименния разказ на Й. Йовков "Серафим". Получих нейното обещание на Светли четвъртък да представи филма си пред учениците от трите шести класа. В този ден ни предстои да започнем изучаването на разказа и срещата с нея, както и очакваната дискусия след филма ще допринесат за осмислянето на авторовите послания и внушения. Надявам се и вярвам в това.
Дистанционното обучение ни дава възможност за осъществяване на такива живи връзки в реално време и аз смятам да се възползваме.

Светли празнични дни желая на всички!

Няма коментари:

Публикуване на коментар